Belépés Felhasználói vezérlőpult Taglista Statisztika
Hungarian Unix Portal Google Kereső Mediafire File Hosting(FREE) Linux Hogyanok
IRC chat Levelező lista! Íratkozz fel!
Halgass rádiót! Userbar generátor ADSL Sebesség mérés
Unity Linux Magyarország Szabadszoftver Info
HUP Distrowatch (Angol) Distrowatch legújabb szoftver csomagok LxEr (Angol) Linux Today (Angol) Linux.com (Angol) Prohardver HWSW SG ITcafe Mobilarena Index 24 óra (Hírek) Hírszerző (Hírek) Origo (Hírek) Hogyan.org Linux Hogyanok
Fórum kezdőlap   GyIK   Keresés  
Regisztráció  Belépés
Fórum kezdőlap Linux Disztribúciók. PCLinuxOS PCe17OS

Kérdések, és válaszok a Linuxra váltáson gondolkodóknak.

[justify]Sokaknak ismeretlen lesz a használata, és lesznek akik gyorsan megszeretik, vagy megutálják, bár én annyit szeretnék mondani, hogy számomra egy igen kellemes csalódás volt a KDE után.[/justify]

Moderátor: lisovszki

Re: Kérdések, és válaszok a Linuxra váltáson gondolkodóknak.

HozzászólásSzerző: Lea Noukhs » 2010. január 30., szombat 10:39

Bendegu írta:2.: ...ez lehet hogy így rötént :)

Debian boot-menüjében nincs lemezellenőrzési lehetőség?
Egyre több disztró hajlandó már arra, hogy telepítés előtt leellenőrzi önmagát, hogy nem hibás-e.
Mindenik ember lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.
Lea Noukhs
Családtag
Családtag

Státusz: Offline:

HozzászólásSzerző: moljanesz » 2010. január 30., szombat 10:44

Szia!
Ha nagyon kezdő vagy akkor azért nem biztos hogy jó választás neked a Debian.
Nekem volt, én azt hiszem ezt a CD-ét töltöttem le csak amit itt találsz: http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/i386/bt-cd/
Szerintem torrenttel próbáld leszedni, mert ha megszakad is a net kapcsolatod akkor sem sérül a képfájl.
A torrent ugyanis nem csak amolyan "wareztartozék" hanem egy jó letöltési alternatíva.
Én az első CD-ét töltöttem le, ezen azt hiszem van nagyon barátságos grafikus telepítő is, bár a karakteres is jó és érthető, azonnal tud magyarul is. Ha végig mész a telepítésen akkor a végén felajánlja milyen verziót szeretnél, válaszd a "desktop" változatot. Akkor fogsz kapni egy GNOME felületet, ami a neve ellenére nagyon is jól kezelhető. De van egy oldal be linkelem ide (remélem Tyson nem rúg fenékbe érte a helyfoglalás miatt)
ahol lépésenként leírja a telepítés folyamatát. Letöltési linkek is vannak az oldalon:
De én ha tényleg nagyon kezdő Linuxos vagy javasolnám neked Debian helyett az Ubuntu-ut vagy a Mandrivát GNOME felülettel. Ubuntuból a még elérhető Kiwi Linuxot, az elég korrektül meg van csinálva. Az új Ubuntut azt nem is tudom.... Akkor inkább Mandriva 2010 Gnome, vagy talán még ott a Black Panther KDE4-el.
moljanesz
Családtag
Családtag

HozzászólásSzerző: Lea Noukhs » 2010. január 30., szombat 10:59

moljanesz írta:talán még ott a Black Panther KDE4-el.

Bár a KDE a default, de már az első indításkor válthatsz, ha neked a GNOME a szíved csücske.
Mindenik ember lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.
Lea Noukhs
Családtag
Családtag

HozzászólásSzerző: soma-sk8 » 2010. január 30., szombat 11:24

ha hibamentes, akkkor nem lehet gond
Bendegu írta:3.: md5-el kapcsolatban részletesebb infót tudsz adni? :) Mi is ez , hogyan is megy?

Elvileg a letöltési oldalakon szokott lenni ellenőrző összeg (md5), vagy a letöltési filével azonos nevü *.md5 (ez a könnyebbik mód)
Ha van ilyen *.md5 file, akkor egy ilyen segédprogival indítva megmondja, hogy jó-e az iso (ugyanazt atz ellenőrző összegű eredményt kapja).
Vagy ha csak az ellenőrző összeg van, akkor te magad indítod az *.iso-ra az ellenőrzést és a kapott eredményt összehasonlítod.

Md5 ellenőrök
(WIN)
TotalCommander - File menü
WinMD5
md5sums
gugli

(linux)
mint a tenger annyi van
===
Üdv: SoMa
01011100. GoboLinux felhasználó
farmer
soma-sk8
Moderátor
Moderátor

HozzászólásSzerző: soma-sk8 » 2010. január 30., szombat 11:25

Lea Noukhs írta:

Debian boot-menüjében nincs lemezellenőrzési lehetőség?
Egyre több disztró hajlandó már arra, hogy telepítés előtt leellenőrzi önmagát, hogy nem hibás-e.

De ha el sem indul, cseszheted a menüdet.
===
Üdv: SoMa
01011100. GoboLinux felhasználó
farmer
soma-sk8
Moderátor
Moderátor

HozzászólásSzerző: Bendegu » 2010. január 30., szombat 11:58

Én is onnan szedtem le csak az alpha menüből, http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/alpha/bt-cd/
van vmi különbség?
debian-503-alpha-CD-1.iso.torrent fájlt szedtem le.
Bendegu
Kezdő fórumlovag
Kezdő fórumlovag

HozzászólásSzerző: Bendegu » 2010. január 30., szombat 12:04

soma-sk8 írta:
Bendegu írta:3.: md5-el kapcsolatban részletesebb infót tudsz adni? :) Mi is ez , hogyan is megy?

Elvileg a letöltési oldalakon szokott lenni ellenőrző összeg (md5), vagy a letöltési filével azonos nevü *.md5 (ez a könnyebbik mód)
Ha van ilyen *.md5 file, akkor egy ilyen segédprogival indítva megmondja, hogy jó-e az iso (ugyanazt atz ellenőrző összegű eredményt kapja).
Vagy ha csak az ellenőrző összeg van, akkor te magad indítod az *.iso-ra az ellenőrzést és a kapott eredményt összehasonlítod.

Ott csak torrent fájlok vannak, md5-ös végűek nincsenek.
Bendegu
Kezdő fórumlovag
Kezdő fórumlovag

HozzászólásSzerző: moljanesz » 2010. január 30., szombat 12:39

Bendegu írta:Én is onnan szedtem le csak az alpha menüből, http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.3/alpha/bt-cd/
van vmi különbség?
debian-503-alpha-CD-1.iso.torrent fájlt szedtem le.

Mondtam.... korai neked a Debian.
Nos az alpha i386,stb az a telepítő arhitektúráját jelzik.
Most konkrétan Windowst használsz még?
Mert akkor biztosan tudod hogy milyen Windows van fenn, 32bites vagy 64bites....
Általában 32bites szokott lenni. Ez azt hiszem megfelel az i386-os arhitektúrának.
De szerintem hagyd a Debiant, és ha hasonló eredetű rendszert szeretnél gyakorolni ismerkedni és hogy rögtön ne utáld meg a Linuxot ezért töltsd le ezt: http://www.kiwilinux.org/kiwi/hu/download.html amit itt találsz. Ez telepítő és live cd is egyben. Ennek alapja az Ubuntu 9.04 csak ezen van pár plussz dolog, és hiányzik belőle pár klasszikus Ubuntu baromság. Három nyelven tud, angolul, magyarul, románul.
Ezt hívják "európai ubuntunak" egyébként.
De ha ezt használod kicsit Debiant is használsz, hiszen az Ubuntu alapja Debian, egy régebbi Debian változat. Szerintem még pihentesd a Debiant egyenlőre, az haladó felhasználóknak való.
moljanesz
Családtag
Családtag

HozzászólásSzerző: moljanesz » 2010. január 30., szombat 12:49

Lea Noukhs írta:
moljanesz írta:talán még ott a Black Panther KDE4-el.

Bár a KDE a default, de már az első indításkor válthatsz, ha neked a GNOME a szíved csücske.

Tudom! Próbáltam, de nekem a KDE4-el jön be a rendszer.
Mert valóban lehet választani, de maradnak a KDE programok, és plusszban települ a választott ablakozó. Most ez nem fikázás vagy hasonló, de ez akkor lenne elegáns ha ez a program lecserélné az alapértelmezett KDE programokat esetünkben a GNOME-os alternatívára. Gondolom ez a végcélja az asztalválasztó alkalmazásnak, de valószínű hogy még fejlesztés alatt álhat gondolatom szerint.
De én azt tartom hogy ha "Ubuntu akkor GNOME, ha OPENSUSE akkor KDE, ha PClinuxos akkor KDE, Black Panther akkor KDE, Mandriva akkor inkább GNOME...
Rá varrni lehet sokféle ruhát egy emberre, de általában csak egy illik igazán az egyéniségéhez. :D
moljanesz
Családtag
Családtag

HozzászólásSzerző: enkiki23 » 2010. január 30., szombat 13:04

moljanesz írta:Három nyelven tud, angolul, magyarul, románul. Ezt hívják "európai ubuntunak" egyébként.

Tudod...a három fő európai nyelvet ismeri....a többi meg úgyse érdekes. :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:

moljanesz írta:De ha ezt használod kicsit Debiant is használsz, hiszen az Ubuntu alapja Debian, egy régebbi Debian változat. Szerintem még pihentesd a Debiant egyenlőre, az haladó felhasználóknak való.

De Bendegu! Miért nem hiszel Moljanesznek? (Hidd el tudja mit beszél....van benne valami.)
A Turul is immár Főnixként támadt fel, és kiáltja röptében:
Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen!"
enkiki23
Családtag
Családtag

Státusz: Online:

ElőzőKövetkező

• Hasonló témák
    Válaszok
    Megtekintve
    Szerző

Vissza: PCe17OS